Aandacht voor lichaam en geest

Filosoferen met kinderen

Filosoferen met kinderen is samen nadenken over filosofische vragen. 

 Het gaat daarbij om de gedachten van de kinderen zelf en het is een actieve oefening.  Met een denkprikkel worden kinderen aangemoedigd om hun eigen filosofische vragen te stellen, die ze vervolgens in de groep met elkaar bespreken en proberen te beantwoorden.

Filosofische vragen zijn bijzonder, want er is niet één juist antwoord op te geven. Je kunt het antwoord niet opzoeken in een boek of op het internet. Voorbeeld van een filosofische vraag:

Leeft een appel?
Deze vraag lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar als je probeert er een serieus antwoord op te geven, ontdek je dat we allemaal bepaalde vooronderstellingen hebben. Waarom zou een appel eigenlijk niet leven? Leeft een appelboom meer dan een appel? En wie leeft er meer: een worm of een appel? Wat is leven eigenlijk?

Yoga

Tijdens kinderyoga worden kinderen op een speelse manier uitgenodigd om in contact te komen met zichzelf en met de buitenwereld. 

Kinderyoga omvat veel meer dan dat je denkt. Vertrekkend vanuit een avontuur worden houdingen, ademhaling, massage, meditatie of visualisatie op een kindvriendelijke manier aangeboden en uitgevoerd. 

Door de afwisseling van actie en ontspanning, beweging en ontlading, (her)ontdekken kinderen rust en de mogelijkheden van hun lichaam. Ook hun innerlijke wereld wordt bij kinderyoga aangesproken. Wat een positief zelfbeeld en een gegrond vertrouwen en innerlijke rust teweeg brengt. Wat dan weer bijdraagt tot betere en langere concentratie, positief denken, respectvol omgaan met zichzelf en anderen, durven opkomen voor zichzelf en de wereld om je heen, …